80. rojstni dan organiziranega šaha v Rušah

Prvi začetki organiziranega šaha v Rušah segajo v leto 1937, kjer so 20. maja ruški in framski šahisti odigrali medsebojno tekmo. Datum tega srečanja ruški šahisti štejemo kot rojstni dan organiziranega šaha v našem kraju.

n

Danes se šahovsko društvo imenuje po glavnem sponzorju Messer Slovenija d.o.o. in sicer Šahovsko društvo Messer Slovenija Ruše. Društvo ima registriranih 50 članov od katerih jih ta trenutek aktivno igra približno polovica. Poleg igranja v tretji ligi in na različnih turnirjih je njihovo poslanstvo predvsem izobraževanje in vzgoja mladih šahistov za kar sta v prvi vrsti zaslužna Anastazij Muzlovič in Miha Prevolšek.

n

Ruški šahisti imajo svoje igralne prostore v pritličju glasbene šole na Falski cesti v Rušah. V društvenih prostorih za svoje člane organizirajo turnirje v pospešenem in hitropoteznem šahu ter prav tako krožek za osnovnošolce in mladinski šah. V prostorih društva aktivnosti potekajo v ponedeljek za veterane, v sredo za osnovnošolce in mladino ter v petek za vse člane.

n

Člani prav tako igrajo na raznih tekmovanjih po Sloveniji in nastopajo v tretji slovenski ligi vzhod, osnovnošolci in mladina pa se udeležujejo regijskih in državnih tekmovanj za ekipe in posameznike.

n

n

Za praznik ob 80. letnici organiziranega igranja šaha v Rušah, organizirajo 19. maja ob 18. uri v prostorih šahovskega društva, majhno proslavo, kjer bodo obeležili ta veliki jubilej, ki je prava promocija šaha kot načina življenja, kulture, znanosti in športa. Po zaključku uradnega dela bo sproščeno druženje ob okrepčilu, kjer bodo proslavo zaključili s šahovsko simultanko priznanega velemojstra.

n

Praznik je namenjen vsem občanom in ljubiteljem igre na črno-belih poljih. Prav prisrčno vabljeni, kot igralci ali gledalci.

n

Scroll to Top